Story: verbinden met impact

De verboren dynamieken van verbinding

Uitdaging

Deze klant riep onze hulp in om de dynamiek van een nieuw samengesteld directieteam in goede banen te leiden. Het kersverse team bestond uit twee nieuwe teamleden en een algemene directeur die al langere tijd in zijn rol zat. Het team verlangde naar een nieuwe teamdynamiek, waarbij ze oude patronen achter zich konden laten.

De medewerkers met al wat jaren op hun teller geloofden er niet in. Het was immers niet de eerste keer dat ze aan die oude patronen gewerkt hadden. Of misschien lag daar nu juist het probleem. ‘Werken aan’ heeft niet altijd genoeg draagkracht om vastgelopen interactiepatronen te transformeren. 

WAT WE HEBBEN GEDAAN

Een goede voorbereiding is belangrijk. We begonnen dus met het afstemmen van de verwachtingen, het exploreren van de mogelijkheden en het bouwen van vertrouwen. Om een duidelijk kader te scheppen van de posities van de teamleden onderzochten we samen de teampurpose, de werkafspraken en de samenwerkingsverbanden.

Voor de teambooster, een soort coachingmoment voor het hele team, huurden we een huis af. We stonden samen in de woonkamer. Met alle meubels aan de kant geschoven hadden we voldoende bewegingsvrijheid om vorm te geven aan de onderstromen in het team. Alles verstilde en de ijzige sfeer kreeg plots ruimte om gevoeld te worden. Langzaam groeiden we naar meer duidelijkheid en zonder woorden kreeg de waarheid een plek. Daar was lef voor nodig. Na dit moment leek het ijs ironisch genoeg gebroken. Er kwam energie vrij en het team kon een volgende stap zetten richting maturiteit.

‘Dorian is één van de meest pure, vrije en open personen die ik ken. Ze voelt haarfijn spanningen en incongruenties in een groep aan, heeft het lef om dit te benoemen, luistert onverdeeld naar wat je écht zegt, durft eigen worstelingen te delen, en creëert daarmee binnen die groep een omgangsvorm waarbij het voor iedereen oké is om ditzelfde te doen.’

Robert Heuts, Projectleider strategie A73 tunneldossiers,
Communicatie & Strategie, RWS ZN

IMPACT

We hebben dit verandertraject 1,5 jaar lang begeleid. Onze aanpak zorgde ervoor dat het team achter dezelfde purpose ging staan. Het team werd het erover eens welke stappen ze samen moesten maken. Wij geloven sterk in de kracht van authenticiteit en in wederkerigheid en begeleidden de deelnemers om vanuit die waarden met elkaar om te gaan. Dit heeft de relatie tussen de teamleden verdiept en maakte het veilig genoeg om de heersende dynamiek onder ogen te durven zien.

Hoe pijnlijk het woonkamermoment ook was, het beeld blijft in ons geheugen gegrift en daarmee ook de herwonnen vitaliteit voor een verse toekomst.