Story: embodied change

Meer veerkracht met een nieuwe mindset

Uitdaging

De klant voelde zich als organisatie onvoldoende opgewassen tegen de snel veranderende eisen van de buitenwereld. Samen onderzochten we hoe de Future Fit mindset van betekenis kan zijn voor een veerkrachtigere bedrijfscultuur. Ze wilden op die manier ook de strategische pijlers nieuw leven inblazen en met meer daadkracht en weerbaarheid de toekomst tegemoet treden. De uitdaging was het ontwikkelen van een collectieve nieuwe mindset in drukke tijden waar duurzame gedragsverandering nodig is.

 

WAT WE HEBBEN GEDAAN

Ondanks het feit dat de klant ons eerste voorstel in twijfel trok konden we open en transparant blijven communiceren. Die wederzijdse ontvankelijkheid bracht nieuwe inzichten. We konden voelen dat het moed vraagt om te accepteren wat zich aandient, in plaats van vast te houden aan een vooropgestelde visie. Zo vonden we een ingang tot de ‘Future Fit mindset’ waar de klant wel helemaal achter stond.

De ‘future mindset capabilities’ zouden zich ontvouwen in diep doorvoelde elementen, betekenisvol voor hart en geest. Het doorleven van deze mindset, met het lichaam als kompas werd onze gezamenlijke nieuwe manier om naar de toekomst te kijken. Door bewuster in het lichaam te staan konden de deelnemers voelen wat het betekent om bijvoorbeeld steun te geven of te ontvangen. We hebben hen geleerd de shift te maken naar de adaptieve modus van het brein. Dat is het deel van onze hersenen waar we nieuwe reacties creëren op onbekende situaties, de toegangspoort tot nieuwsgierigheid en creativiteit dus.

‘We managed to make huge strides forward as a team because of an in depths pre-work and a complete understanding of our challenges and expectations. The level of skill, knowledge and professionalism does stand out from the pack. They adapt the program in the flow. Best I have worked with in my career.’

Filip Surmont, Global Medical Director, Astra Zeneca

 

Na drie maanden voorbereiding, in samenwerking met een projectgroep, kreeg het verandertraject vorm. De gekozen ‘capabilities’ werden vertaald naar een leerproces gebaseerd op de laatste inzichten uit de neurowetenschappen en duurzame gedragsverandering. Het leertraject werd afgetoetst met de pilot group en experimenteel opgezet.

Hierbij kwamen ook technieken uit lichaamsgericht leren (embodiment), menselijke verbeeldingskracht en verbaal mentaliseren aan bod. Vervolgens zorgde het ‘train-de-trainer’- programma voor interne coaches voor een gedragen leercultuur. Toen de COVID-crisis uitbrak hebben we het verandertraject gewoon online verdergezet.

 

‘L’accompagnement très personnalisé de Ann m’a donné de ailes et sa formule 100% virtuelle n’a rien change à la qualité.’

Anne-France Herbillon, Career Development Advisor, Certified Coach, Randstad

 

IMPACT

De feedback van deze klant deed deugd. Ze vonden dit anderhalf jaar durende ‘Change programma’ één van de meest innovatieve projecten die ze ooit gedaan hebben.

Dankzij een belichaamde en doorleefde Future Fit mindset kon de klant zijn organisatiecultuur versterken. Het leervermogen nam toe en de werkvloer vervulde zich met positieve energie. De nieuw verworven Future Fit capabilities gaven ook de strategische pijlers een nieuwe boost. Toen COVID eraan kwam, voelde iedereen zich meer dan voorbereid. De samenhorigheid was voelbaar binnen de hele organisatie. Ten slotte mochten we nieuw ontwikkelde coaching vaardigheden zien bloeien bij potentiële People managers.